SENDER > Camí de la Sal


Des de temps prehistòrics la sal ha constituït un producte essencial en l'activitat humana. Els llocs on s'explotava la sal, sigui en mines , sigui en aigües salines, van gaudir des de sempre d' una situació privilegi. Les rutes de la sal no eren més que camins per on es traginava la sal des dels centres de producció als diversos destins de consum o redistribució. El camí de la sal és una ruta lineal, de 38 km de llargada, que passa per Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Súria, Sant Mateu de Bages, Navàs i Cardona.

El Camí de la Sal marcat com a sender de gran recorregut GR 3 i la variant GR 3-1. La ruta pretén apropar excursionistes i amants de la història i el paisatge als indrets que van protagonitzar l'extracció, el transport i el comerç de la sal a Catalunya. Aquesta  ruta està dividida en 2 etapes: 1a Cardona a  Súria i la segona de  Súria a Manresa, aquesta ruta es pot fer a peu o n BTT.

L'entorn del riu Cardener, com el de la resta de conques fluvials properes a Barcelona, es va poblar de fàbriques i colònies tèxtils en el transcurs de la revolució industrial dels segles XIX i començaments del XX, especialment en el tram comprès entre Cardona i Manresa. Però el màxim impuls a la vida econòmica d'aquesta àrea durant les primeres dècades del segle XX va ser l'explotació de les mines de sal i de potassi de Cardona i Súria. Aquest aprofitament miner constitueix un fet diferencial de la zona, equiparable, fins a cert punt, amb l'explotació del carbó a la conca de l'Alt Berguedà.

1a etapa: (Cardona- Súria)

    * Distància:17.24 km
    * Desnivell Pujada:325.0 m
    * Desnivell Baixada:325.0 m
    * Senyalització:Sí
    * Durada:3 h 27 min

2a etapa: (Súria- Manresa)

    * Distància:23.38 km
    * Desnivell Pujada:450.0 m
    * Desnivell Baixada:450.0 m
    * Senyalització:Sí
    * Durada:4 h 40 minInformació pràcticaEs recomana dur cartografia de l'entorn. És necessari proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient. Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se els tracks i els Way Points.

Per més informació:
Consorci de promoció turística del Cardener

consorcicardener@diba.cat
C-55, Km 39 08250
Sant Martí de Torroella
Tel. 938 361 708

www.elcardener.com

Documents:


Fotos:
Camí de la Sal
Camí de la Sal