SENDER > Parc de la Sèquia

La Sèquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa.

Té un recorregut de 26 quilòmetres i va ser projectat per l’enginyer Guillem Catà. Considerat com una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval, el canal tan sols té un desnivell de 10 metres al llarg del seu recorregut, un fet insòlit si es té en compte els mitjans rudimentaris de l’època en què va ser construït.
Però el més rellevant de la Sèquia és que, sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

Al llarg dels 26km de la Sèquia es poden visitar molts espais d'interès natural, històric o arquitectònic com:

La Resclosa dels Manresans. Punt d'inici de la Sèquia, on capta les aigües del riu Llobregat. Es conserva la resclosa originària de forma semiel·liptica i feta mab troncs de fusta, però modernament coberta amb formigó. En una caseta adjacent es regula l'entrada d'aigua al canal, que en aquest primer tram és subterrani.

El Castell de Balsareny. Situat damunt d'un truó al mateix punt d'inici de la Sèquia, és un castell característic de l'època del gòtic, que ha estat residència de diverses famílies nobiliàires.

L'aqüeducte de Conangle. Al llarg del seu recorregut la Sèquia passa per 31 aqüeductes. Alguns de grans dimensions com el de Conangle que fou construit l'any 1340 i fa 103 metres de llar, 13 d'alçada i consta de 7 arcs.

El Cogulló. Un poblat ibèric,  La zona humida de la Corbatera,  Mas de les Coves, L'amfiteatre de la sala.

Més Informació

Telf: 93 874 91 30
info@parcdelasequia.cat
www.parcdelasequia.cat


Documents:


Fotos:
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
Mas de les Coves
Mas de les Coves
Resclosa dels Manresans
Resclosa dels Manresans
Aquedücte de Conangle
Aquedücte de Conangle
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
La Sèquia
Santa Magdalena
Santa Magdalena
Aqüeducte de Santa Maria
Aqüeducte de Santa Maria